De transitie van 2d naar 3d

De transitie van 2d naar 3d

Hoe doe je steeds meer met dezelfde groep mensen? Wij bij 2B Constructions werken voor verschillende soorten klanten. Denk hierbij aan constructiebouw klanten (bv productie van trappen en bordessen) maar bijvoorbeeld ook de machinebouw (bv productie van tanks).

Wij bij 2B Constructions maken continu stappen om het engineerings- en bedrijfsproces naar een hoger niveau te tillen. Zo ontwerpen wij bijvoorbeeld in 3d (Autodesk Inventor), maken wij gebruik van een PDM (Product Data Management) (Autodesk Vault) systeem, en werken we met een nieuw ERP systeem.

Impact op productontwikkeling

De grootste veranderingen van digitaliseren zit in het productontwerpen. Waar men vroeger volledig in 2d tekende (met platte aanzichten), wordt er nu alleen nog maar in de brainstorm fase 2d geschetst.

De omslag heeft een grote impact gehad. De grootste reden is namelijk dat er in het begin vanuit vele hoeken weerstand kwam. Bijvoorbeeld ‘’Het is allemaal te nieuw’’, ‘’het kost zoveel tijd’’, ‘’ maar we doen het altijd al zo’’.

Weerstand vanuit het bedrijf

Maar op wat voor manier kan je nu omgaan met de weerstand vanuit het bedrijf? Het belangrijkste is om bewustzijn te creëren, begrip tonen, klein en overzichtelijk beginnen, en alvorens doelstellingen bepalen en evalueren.

Voordelen van ontwerpen in 3d

Het grootste voordeel van 3d modelleren is het beter en inzichtelijk krijgen van een ontwerp. Bijna iedere constructie is maatwerk. Het is iedere keer net weer wat anders. Door iedere keer in te zoomen op details kun je zien of je ontwerp helemaal klopt (of niet). Je voorkomt eerder fouten in je ontwerp (en dus in de productie) waardoor je minder onderdelen opnieuw moet maken.

Voordelen in het inkoopproces

Ook in het inkoopproces zitten een hoop voordelen. Waar je normaal gesproken een platte uitslag van en stuk plaatwerk maakte, kan je op de dag van vandaag een 3d model toesturen naar de plaatwerkerij. Deze hele stroom gaat dan ook vele malen makkelijker dan vroeger.

PDM systemen

Behalve de transitie van 2D naar 3D hebben we ook een PDM (Product Data Management) systeem geïmplementeerd. De beweegreden om een PDM-systeem te implementeren was om op deze manier de foutkans zoveel mogelijk te minimaliseren.

Het is in het verleden vaker voorgekomen dat iemand dacht: Dit project lijkt heel veel op een voorgaande constructie. We kopiëren alle tekeningen en we gaan daarmee aan de slag. We veranderen een aantal dingen en we hebben een nieuwe constructie.

Maar als er in dat oorspronkelijke ontwerp specifieke dingen getekend zijn, dan kopieer je dat mee. En dat is niet de basis waar je mee wilde werken.

Door ontwerpen centraal op te slaan in de Vault werkt iedereen met dezelfde basisgegevens. Die basisgegevens kun je aanpassen naar de specifieke projecteis. Je bewaakt dus de ontwerpen die je al hebt.

Tot slot

Door de transitie van 2d naar 3d gaat 2B Constructions mee met de wensen en eisen van de klant. De transitie is niet makkelijk, maar zeker de investering waard.

Wil jij meer weten over de transitie van 2d naar 3d? laat dan een reactie achter, of neem contact met ons op.